Opvallend veel huidkanker in Noordwijk, Wassenaar en Katwijk

In een brede Noord-Hollandse kuststreek en in Zuid-Hollandse badplaatsen als Wassenaar, Noordwijk en Katwijk komt opvallend vaak melanoom voor. De meest dodelijke en agressieve vorm van huidkanker. Dat is te zien op de ’Nederlandse Kankeratlas’.

Bron: ANP. Auteur: Richard van Egmond

„Het is echt opvallend zoals Noord-Holland eruit springt met melanomen”, zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC. „Ik schrik ervan.”

Het Integraal Kankercentrum (IKNL) heeft voor de interactieve atlas per regio de 24 meest voorkomende kankersoorten in kaart gebracht. Wat opvalt is dat huidkanker veel vaker voorkomt in kustgebieden. Het IKNL verklaart dat doordat mensen bij zee langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is.

De atlas laat zien dat het plaveiselcelcarsinoom (totaal 10.583 diagnoses gemiddeld per jaar) opvallend vaak voorkomt aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Wakkee: „Een vorm van huidkanker door chronische blootstelling aan de zon. Je ziet het bij mensen die veel aan zee zijn, bij de agrarische sector en buitenberoepen.”

Opvallende uitzondering in Noord- en Zuid-Holland zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daar is het aantal diagnoses melanoom en plaveiselcelcarsinoom lager dan verwacht. „Grote steden zijn multi-etnisch en bij een donkerder huidtype met meer pigment is de kans op melanoom lager”, verklaart Marlies Wakkee.

Op de atlas ontbreekt basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende huidkanker die 50.000 mensen per jaar treft. De reden is dat cijfers hiervan pas sinds 2016 beschikbaar zijn. Bij de andere kankersoorten is gekeken naar de periode 2011-2022.

Op de Kankeratlas is ook te zien dat longkanker meer voorkomt in stedelijke gebieden. KWF Kankerbestrijding vraagt GGD’en en gemeenten met regionale preventieplannen te komen en stelt zes miljoen euro beschikbaar. In gemeenten met veel huidkanker zouden bijvoorbeeld meer schaduwrijke plekken gecreëerd kunnen worden.

Deel dit bericht

Scroll naar boven