Aantal beschonken Noordwijkse automobilisten neemt toe

In de eerste tien maanden van dit jaar heeft de politie al meer Noordwijkers betrapt op rijden onder invloed, dan in heel 2021. Zo blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.

Foto en tekst Richard van Egmond

Tot en met oktober schreef de politie in het hele land meer dan 36.000 processen-verbaal uit, waar dit er in heel 2021 31.600 waren. In de regio Leiden en omstreken is het aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed met ruim vierhonderd toegenomen.

Noordwijk spant de kroon. Daar is het aantal bestuurders onder invloed met 130 procent toegenomen, van 51 in de eerste tien maanden van 2021, naar 118 in 2022. Ook in Teylingen, Lisse en Wassenaar is het aantal processen-verbaal meer dan verdubbeld.

De gemeente Leiden telt absoluut de meeste aangehouden bestuurders met een slok op in de regio: meer dan driehonderd gevallen.

Daling

Oegstgeest en Voorschoten vallen juist op door een daling in het aantal gevallen van rijden onder invloed. In beide gemeenten waren deze aantallen, rond de twintig, al relatief laag te noemen.

Aftercovideffect

Een exacte oorzaak van de stijging is volgens alcoholinstituut STAP lastig te achterhalen, maar volgens een woordvoerder kan het een ’aftercovideffect’ zijn: omdat mensen vanwege corona lang niet uit konden gaan, is het mogelijk dat ze die tijd willen inhalen.

Volgens STAP zou het ook kunnen dat de politie meer is gaan handhaven, maar die is naar eigen zeggen juist niet meer dan voorheen aan het controleren op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren’’, stelt een politiewoordvoerder. Ook de politie denkt dat het loslaten van de coronamaatregelen invloed kan hebben gehad. ,,Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.’’

De komende weken zal er in onze regio weer de nodige controles worden uitgevoerd.

Deel dit bericht

Scroll naar boven