Drinkwaterbedrijf Dunea slaat alarm: Per direct meer productiecapaciteit nodig

Dunea slaat alarm. Het drinkwaterbedrijf is één van de drie bedrijven waar per direct meer productiecapaciteit nodig is om een tekort aan drinkwater te voorkomen.

Het duin- en waterwingebied van Dunea ligt grotendeels in Noordwijk. Vanuit Noordwijk worden honderdduizenden mensen in de regio van drinkwater voorzien.

Die taak wordt steeds moeilijker volgens Dunea. Het tekort heeft grotendeels te maken met de stijgende vraag naar drinkwater. ‘In 2030 wonen er naar verwachting 137.000 meer mensen in ons verzorgingsgebied’, meldt Dunea op haar website. ‘Dat betekent dat er tot die tijd zo’n 81.000 nieuwe woningen moeten worden aangesloten op ons drinkwatersysteem. Terwijl de grenzen van onze productiecapaciteit al in zicht zijn.’ Ook langere perioden van droogte zorgen voor een nijpend tekort.

Dunea probeert de drinkwatervoorziening op peil te houden door de bestaande waterwinning waar mogelijk uit te breiden. Daarnaast zet het waterwinningbedrijf in op het ontwikkelen van aanvullende bronnen en worden klanten gestimuleerd om duurzaam met drinkwater om te gaan.

Directeur Wim Drossaert: ‘De praktijk blijkt echter weerbarstig: de procedures rond vergunningen voor uitbreiding kosten bijvoorbeeld enorm veel tijd. Daardoor is het steeds vaker de vraag is of we volgens planning met een uitbreidingsproject kunnen starten. Vertraging in de procedure rond een natuurvergunning kan er zomaar voor zorgen dat het hele project een jaar vertraging oploopt. Dat heeft direct invloed op de geplande beschikbare hoeveelheid drinkwater’.

Drossaert, tot slot: ‘We doen er alles aan, maar we kunnen het niet alleen oplossen. We hebben veel meer bewustwording en betrokkenheid nodig van gemeenten en van de provincie, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat er in steden als Den Haag, Leiden en Zoetermeer in 2030 ook nog water uit de kraan komt’.

Deel dit bericht

Scroll naar boven