Plan Bronsgeest Noordwijk: dichtbebouwde woonwijk

In de nieuwe woonwijk Bronsgeest moeten 350 woningen gebouwd worden op een kleine zes hectare grond. Ook moet er plek komen voor parkeerplaatsen. Het gaat een stedelijk beeld opleveren. ‘Stedelijker dan we hadden gewild’, vertelt een stedelijk bouwkundige tijdens de Noordwijkse raadsvergadering.

Veel ruimte voor huizen met tuintjes is er dus niet. Het plan is om 162 huizen te bouwen en 188 appartementen. Een groot deel van de appartementen worden 2 kamerappartementen niet groter dan 50 vierkante meter. In totaal komen er 110 sociale huurwoningen waarvan 99 appartementen en 11 huizen.

Een groot deel van gemeenteraad vind de wijk wel erg versteend. Wethouder Theo Alkemade geeft aan dat het een hele puzzel is om alles passend te maken. Er is daarom gekozen om weinig wegen in te tekenen. Ook geeft hij aan nog in gesprek te gaan met de ontwikkelaars. Het plan is nog niet defenitief.

Wat ook opvalt is dat dit plan ervoor zorgt dat de woonwijk niet uitgebreid kan worden. De weg is afgesneden, terwijl het vorige college van burgemeester en wethouders hadden beloofd dit niet te doen. Dit kwam door een motie van de gemeenteraad. Wethouder Alkemade zegt dat deze motie niet geld voor het nieuwe college.

 

Toch is het mogelijk dat Noordwijk de woonwijk in Bronsgeest moet uitbreiden. Als het aan de provincie ligt worden dat er 240. Noordwijk wilde eerder 660 woningen bouwen waarvan 240 sociaal. De provincie wil nu dat Noordwijk vasthoud aan de 240 sociale woningen. De verwachting is dat de provincie met een definitieve aanwijzing komt. De enige uitweg voor Noordwijk is dan de bestuursrechter Raad van State.

Deel dit bericht

Scroll naar boven