Gemeente waarschuwt: \’Explosie van uitlopende bastaardsatijnrupsen\’

De gemeente Noordwijk waarschuwt voor een explosie van nesten en uitlopende bastaardsatijnrupsen. De brandharen van de rups veroorzaken een venijnige jeuk bij mensen. De overlast is groot volgens de gemeente, want het zijn er meer dan anders. \’De beestjes kruipen zelfs de terrassen op.\’

Een werkgroep van de Rivierduinen heeft in het voorjaar al een aantal rupsennesten verwijderd. Maar de beestje hebben een zogeheten \’mastjaar\’, waarin ze het extreem goed doen.

De rups heeft een donkerbruine tot zwarte kleur, is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en heeft kortere zwarte brandharen met weerhaakjes.

De rupsen zijn te vinden in duin en op strand waar ze op zoek zijn naar voedsel. De gemeente heeft bordjes neergezet om bezoekers te waarschuwen voor de bastaardsatijnrups.

Spoelen, niet krabben  
Tips van de duinwachter: Zie je een rups, blijf ervan af! Houd afstand en ga van de wind af staan om rondzwevende brandharen te ontwijken. Ben je toch in aanraking gekomen met de brandharen en heb je klachten? Goed spoelen en niet krabben!  Anders wrijf je de brandharen meer de huid in. Bij ernstige klachten, raadpleeg de huisarts.

Deel dit bericht

Scroll naar top