Jongeren voelen zich weer thuis en nuttig met vrijwilligerswerk

Paarden verzorgen, een ouder iemand rondrijden op de fiets of de straat schoonhouden van afval. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud kunnen via Project Talent hun talenten ontwikkelen, nieuwe mensen ontmoeten en iets goed doen voor een ander. Het project koppelt jongeren aan lokale organisaties waar zij vrijwilligerswerk kunnen doen. Rachelle (18), Nikee (23) en Alexander (21) voelen zich nu helemaal thuis.

De 18-jarige Rachelle is gek op paarden, maar had geen idee dat er een manage in Noordwijkerhout was. Ze wilde met haar talenten aan de slag, maar wist niet hoe en waar. Project Talent hielp haar op weg en zorgde voor een plek op de manage waar ze nu omringt wordt door haar geliefde paarden die ze mag verzorgen. Daarnaast begeleidt ze ook jonge kinderen. \’Zonder Project Talent had ik deze plek niet kunnen vinden.\’

Nikee (23) fietst één of twee keer per week samen met een ouder iemand door de Bollenstreek. Een gezellig rondje en als het zonnetje schijnt, pakken ze ook even een terrasje. Nikee: \’Dat is zeker geen straf.\’ Toen ze stopte met werken, omdat ze haar baan niet meer leuk vond, kwam ze in contact met Project Talent. Ze wilde niet thuiszitten en sociaal bezig zijn. Project Talent koppelde haar aan een fietsmaatje en daar is ze erg blij mee. \’Je maakt iemand anders blij en ondertussen ben je lekker bezig.\’

\’Ik vind het leuk om iets goeds te doen voor de natuur en medemens\’, vertelt de 21-jarige Alexander. Dankzij Project Talent werkt hij nu als vrijwilliger in een buurthuis. Daar gaat hij met zijn afvalprikker de straat op om alles wat daar niet thuishoort, op te ruimen. Gezellig praatjes maken, maar ook goed bezig zijn voor de natuur.

 

Project Talent is een gratis initiatief van Welzijnskwartier, WelzijnsKompas, Welzijn Teylingen, Welzijn Noordwijk en de deelnemende gemeenten Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Katwijk. Het project start in de week van 31 januari weer met een nieuwe groep jongeren. De eerste maand krijgen de jongeren met skills trainingen over communicatie, presentatie, kwaliteiten en doelen. Vervolgens worden jongeren op basis van hun kwaliteiten en interesses gekoppeld aan lokale organisaties waar ze vrijwilligerswerk gaan doen. Het project duurt in totaal zes maanden, waarin de deelnemers regelmatig contact hebben met de begeleiders van Project Talent. Na deze zes maanden krijgt iedereen een landelijk erkend certificaat.

Jongeren staan na die 6 maanden steviger in hun schoenen en leren veel over zichzelf. Zelfreflectie gebeurt niet alleen en dat vinden veel jongeren fijn. De groep support elkaar en accepteert iedereen.

Wil jij net als Rachelle, Nikee en Alexander aan de slag met Project Talent? Schrijf je in via de website www.projecttalentmdt.nl. Liever eerst appen of bellen? Dat kan via 06-12102118. Inschrijven kan tot en met zondag 23 januari. 

Deel dit bericht

Scroll naar boven