Brandweer geeft tips na schoorsteenbranden in Noordwijk

Het stookseizoen is begonnen en dat kan problemen opleveren voor de houtstokers. Naar aanleiding van de twee schoorsteenbranden in Noordwijk geeft Brandweer Hollands Midden tips om een schoorsteenbrand te voorkomen.

Door Gwen Ouwehand

Vorige week was er een flinke schoorsteenbrand in een woning aan de Golfweg in Noordwijk. De brandweer moest zaterdagavond opnieuw uitrukken voor een schoorsteenbrand aan de Ruyterstraat in Noordwijk.

De kans op een schoorsteenbrand wordt groter bij het stoken van verkeerd hout. Met verkeerd hout bedoelt Ingrid Gort, communicatieadviseur van brandweer Hollands Midden, hout waar nog verfresten op zitten en wat niet lang genoeg gedroogd heeft. “Als je met een te lage temperatuur en met slecht hout stookt, ontstaan er meer roetdeeltjes in de schoorsteen en die kunnen uiteindelijk in brand vliegen”, legt toezichthouder Lennaert Onderwater van de regionale brandweer uit.

“Die roetdeeltjes gaan weg door je schoorsteen eens per jaar te vegen,” aldus Onderwater. Gort benadrukt hoe belangrijk het is om dit ook vakkundig te laten doen. “Goed hout stoken en je schoorsteen minimaal één keer in een jaar te vegen zijn de manieren om schoorsteenbranden te voorkomen.”

Deel dit bericht

Scroll naar boven