Noordwijkse scholen vinden vervroegde kerstvakantie te ver gaan

Verschillende Noordwijkse scholen vinden een vervroegde kerstvakantie om besmettingen te voorkomen geen goed idee. De stap naar thuisonderwijs kost veel energie en ook het tekort aan groepscontact is niet goed voor de kinderen.

Afgelopen dinsdag meldde het OMT dat een vervroegde kerstvakantie extra coronabesmettingen met Kerst kan voorkomen. In dat geval begint de kerstvakantie een week eerder. Het idee hierachter is dat de leerlingen een week langer in hun gezinsbubbel zitten en dus minder snel besmet kunnen raken.

Taalklas Duin- en Bollenstreek is een school die onderwijs geeft aan nieuwkomers, leerlingen die vanuit een ander land zijn gekomen en geen Nederlands spreken. Door een hoog aantal coronabesmettingen is de school een tijdje dicht geweest. Aankomende maandag mogen zij hun deuren weer openen. Daarom vindt de school een vervroegde kerstvakantie geen fijn idee. “Dat zou voor ons betekenen dat we net een week open zijn en dan weer dicht moeten. We moeten dan weer thuisonderwijs gaan geven. Dat kost bij ons veel tijd en uitleg omdat onze kinderen niet goed Nederlands kunnen,” reageert de school.

Patrick Went, bestuurder van de Stichting Openbaar Onderwijs in de Duin- en Bollenstreek, zegt namens de scholen dat dit idee te ver gaat. Het gaat hier om de scholen: De Regenboog, Daltonschool Klaverweide, De Witte School en Wereldwijs. In de afgelopen weken hebben zij ervaren dat het aantal coronabesmettingen momenteel meevalt in de klassen. “Als het bij ons op de scholen uit de hand loopt met de besmettingen, hebben wij zelf een overleg met de GGD over een mogelijke sluiting van die school,” geeft Went aan. Hij beweert dat een vervroegde kerstvakantie vervelend is voor het onderwijs, maar voor de kinderen nog erger. “We merken dat de kinderen die groepscontacten nodig hebben.”

Als de overheid besluit om de vervroegde kerstvakantie door te zetten, verzet de Stichting Openbaar Onderwijs niet. “Het wordt voor ons even omslaan om weer naar digitaal onderwijs te gaan. Maar we weten dat we dat kunnen” aldus Went.

Deel dit bericht

Scroll naar boven