Warme huizen door Oosterduinsmeer Noordwijkerhout

Het Oosterduinsemeer kan in de toekomst mogelijk huizen uit Noordwijkerhout gaan verwarmen. Edward Pfeiffer van adviesbureau Royal Haskoning DHV vertelde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering dat het meer diep genoeg is om warmte uit te kunnen winnen.

Noordwijk moet net als alle andere gemeente in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. In Noordwijk wordt 48 procent van de energie gebruikt voor het verwarmen van huishoudens en bedrijven. Het meer is een oude zandput geweest en daardoor 25 meter diep. Door warmtewinning uit het meer kunnen tot 1000 Noordwijkerhoutse woningen worden verwarmd, volgens Pfeiffer. Wel moet dit nog verder onderzocht worden.

Het Oosterduinsemeer is een oude zandput en daardoor 25 meter diep. Het idee is om in de zomer warmte te winnen en dit op te slaan om in de winter te gebruiken. De temperatuur van het meer kan dan tot 4 graden zakken. Dit kan positief uitpakken voor de zwemmers in het meer. Een lagere temperatuur kan er voor zorgen dat er minder blauwalg ontstaat. De exacte voor- en nadelen moeten nog nader worden onderzocht.

Wanneer, hoe en of het onderzoek plaats vindt is nog onbekend. De gemeente Noordwijk is bezig met het opstellen van de \’warmte visie\’. Op deze visie wordt in december een klap gegeven, daarna worden de volgende stappen gezet.

Deel dit bericht

Scroll naar boven