Streekmuseum Veldzicht uit Noordwijk bloeit op door de winst van de Groene Challenge. Met de 10.000 euro aan prijzengeld is een kikkerpoel en een zwaluwvijver aangelegd. Ook zorgde vrijwilligers voor meer biodiversiteit in de tuinen en maakte het museum rolstoelvriendelijk.

Het museum is gevestigd in een oude boerderij. De boerderij is omgeven met kruidentuinen en sinds kort een kikkerpoel en een zwaluwvijver. ‘Dit moet de zwaluwen aantrekken om vliegend water te komen halen. Wellicht gaan zwaluwen zich dan nestelen onder de hooiberg’, schrijft Veldzicht.

Foto: Richard van Egmond

Noordwijk was in de 18e en 19e eeuw het belangrijkste kruidencentrum van Nederland. De kruiden werden bijvoorbeeld in Amsterdam verhandeld voor medicinale doeleinden. Dit is ook de reden dat Streekmuseum Veldzicht gewijd is aan de kruidenteelt.