Bouwplannen Groot Hoogwaak: Woontorens met 118 appartementen

Zorginstelling Groot Hoogwaak wil gaan verbouwen. Een deel van het complex (33 appartementen) moet plaats maken voor vijf woontorens. In de torens, die verschillen in hoogte tot zes verdiepingen, is er ruimte voor 118 appartementen.

Aanleiding

Groot Hoogwaak wil uitbreiden omdat het aanbod aan zorgwoningen lager is dan de vraag. In Noordwijk is er volgens planontwikkelaar Niek Korterink van Fame een tekort van 135 woningen. Dit tekort loopt door de vergrijzing in 2050 op naar 541 als er geen woningen worden bijgebouwd. Eerder wilde een projectontwikkelaar samen met Groot Hoogwak het terrein opknappen. Dit plan bleek financieel niet haalbaar te zijn.

Zorgappartementen

Voor de mensen die 24-uurs zorg nodig hebben, worden 102 nieuwe appartementen gebouwd. De appartementen hebben een eigen keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer met wc. De bewoners hebben dus een gehele woning voor zichzelf waar ze zich kunnen terug trekken. Dit is belangrijk volgens Anneke Nijhof van Fame. \’Groot Hoogwaak wil de omslag maken van verblijven naar wonen.\’

Toch kunnen bewoners in contact komen met de andere bewoners . Het plan is om gemeenschappelijke buurtkamers te creëren, waar bijvoorbeeld samen gegeten kan worden.

Groot Hoogwaak wil ook een toren met 16 ‘Wonen met een plus’ appartementen bouwen. Deze appartementen zijn bedoeld voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen, maar wel zorg nodig hebben.

De appartementen variëren van 50 tot 60 vierkante meter. Groot Hoogwaak wil differentiëren in de prijs. Zo komen er sociale, middeldure en dure huurwoningen op het complex. In het plan zijn zowel voor de ‘Wonen met een plus’ appartementen als voor de zorgappartementen drie varianten verwerkt.

Torens

De torens verschillen in hoogte. Ze moeten voor een open karakter van het terrein zorgen. Vier van worden via de bovenste verdiepingen met elkaar verbonden door gemeenschappelijke ruimtes.

Het idee is om het terrein te laten integreren in de wijk. Op het terrein van Groot Hoogwaak moeten ontmoetingspleinen en tuinen waar bewoners rustig kunt ontspannen aangelegd worden.De projectontwikkelaar wil dat er meer activiteit op het terrein plaats vindt, zodat bewoners van de naastliggende wijk er doorheen wandelen. Mensen kunnen vanuit het duingebied, tussen de torens door, richting de wijk lopen. Dit is nu niet mogelijk.

Restaurant

Het restaurant verdwijnt in de plannen. De bewoners kunnen dan eten in de gemeenschappelijke ruimtes in plaats van in het restaurant. Op de plek van het restaurant is ruimte voor bijvoorbeeld een zorgcentrum, een kapper of een fysiotherapeut. Een aantal leden van de gemeenteraad hadden hier wel hun bedenkingen bij.

Vervolgstap

Het plan wat ontwikkelaar Fame presenteerde is een ruwe schets. De inspraak van de buurt moet nog volgen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven