Geen verwachtingen geschept naar woningzoekenden na hulp aan uithuisgeplaatste Loes

De gemeente Noordwijk heeft geen hogere verwachtingen geschept naar woningzoekenden na het helpen van de uithuisgeplaatste Loes. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de fractie GroenLinks. De partij suggereert met vragen dat de vrouw die veel aandacht kreeg in de media, een andere behandeling heeft gehad dan andere woningzoekenden die urgent een huis nodig hebben.

De 76-jarige Loes Alkemade kwam in maart veelvuldig in het nieuws, nadat zij door haar huurbaas haar huis uit werd gezet. De Noordwijkse kon de huur van haar woning aan de IJmuiderstraat niet langer meer betalen. Alkemade kon nergens naartoe en dreigde op straat te belanden.

Zoektocht
De gemeente Noordwijk ging samen met andere hulporganisaties op zoek naar een nieuw onderkomen voor de Noordwijkse. Die werd uiteindelijk gevonden in een buurgemeente waar ze tijdelijk verblijft. De gemeente beloofde om te blijven zoeken naar een permanente woning.

GroenLinks is blij met ‘het adequate optreden van het college’, maar de hulp aan deze specifieke vrouw roept wel vragen op bij de partij. De fractie vraagt zich af waarin de situatie van Alkemade zich onderscheid tot andere urgente woningzoekenden.

Onvoldoende redzaam
De gemeente heeft een wettelijke zorgplicht. Volgens het college was de vrouw onvoldoende redzaam om zelf voor opvang te zorgen.

GroenLinks is bang dat het college door haar actieve rol in deze zaak, verwachtingen heeft geschept voor andere urgente woningzoekenden, maar daar is volgens het college geen sprake van.

‘Volgens de zorgplicht die de gemeente heeft richting haar inwoners, is er actief gezocht naar een overbruggingsopvang waar mevrouw kon verblijven, totdat zij een definitieve woonplek had. Deze zorgplicht is wettelijk vastgelegd voor niet zelfredzame inwoners en verruimd tijdens de lockdown. In die zin zijn er geen verwachtingen gewekt.’

Deel dit bericht

Scroll naar boven