Winkeliersvereniging Noordwijk aan Zee niet blij met opheffen parkeerplekken

Noordwijk Shopping Centre is niet blij met het plan van de gemeente Noordwijk om 46 parkeerplaatsen aan de Maarten Kruytstraat op te heffen. De winkeliersvereniging is bang dat de parkeerdruk verder oploopt en minder mensen een bezoek brengen aan het winkelcentrum in deze toch al moeilijke tijd. De vereniging vindt dat de gemeente de winkeliers nu met een extra probleem opzadelt.

Op de plek van het parkeerterrein aan de Maarten Kruytstraat (’t Stille Zuie) staan woningen en een supermarkt gepland. De plannen op deze locatie lopen al jarenlang vertraging op. De gemeente besloot daarom in 2015 om tijdelijk 46 parkeerplaatsen toe te voegen aan het al bestaande parkeerterrein. De vergunning voor die tijdelijke parkeerplekken is nu verlopen.

Parkeerdruk
De gemeente verwacht geen parkeerproblemen in het centrum wanneer de parkeerplaatsen verdwijnen. Uit een telling van de gemeente bleek dat er \’s avonds genoeg parkeergelegenheid overblijft voor de bewoners. Bezoekers van het winkelcentrum parkeren echter op hele andere momenten.

De parkeerdruk is volgens de winkeliersvereniging het grootst in het weekend. ‘Momenten waarop bewoners thuis zijn en wij bezoekers aan het centrum willen verwelkomen’, schrijft Noordwijk Shopping Centre in een brief aan de gemeente. Daarbij verwijst de vereniging ook naar een eerder onderzoek, waaruit blijkt dat de parkeerdruk in en rond de kern niet het grootst is in de nachten (10 procent), maar juist op de zaterdagmiddag (100 procent) en zondagmiddag (90 procent).

Nieuw tijdelijk parkeerterrein
De gemeente wil de verloren plekken compenseren met een tijdelijk parkeerterrein aan de Schoolstraat. De werkzaamheden aan dat terrein starten vanaf de zomer. Te laat, vindt Noordwijk Shopping Centre, want dat is pas na het zomerseizoen.

Problemen
‘U bent bekend met de zeer moeilijke situatie waarin wij als ondernemers reeds nu al verkeren’, benadrukt de winkeliersvereniging. ‘Bovendien weet u, op basis van onderzoeken en gesprekken, dat onze omzet voor een groot deel komt van bezoekers buiten onze gemeente. Deze bezoekers komen in 80 procent van de gevallen met de auto. Door het huidige tekort aan parkeerplaatsen nog verder op te laten lopen, kunnen wij minder bezoekers ontvangen hetgeen nadelig is voor de bestedingen in onze kern. Bestedingen die wij bijzonder hard nodig hebben om de problemen als gevolg van COVID19 enigszins het hoofd te kunnen bieden. Het is voor ons dan ook onbegrijpelijk dat dit niet in uw overwegingen is meegenomen en dat er slechts puur vanuit het ontwikkelbelang van gemeente wordt gedacht.’

De parkeerplekken worden vanaf woensdag 14 april opgeheven.

Deel dit bericht

Scroll naar boven