Noordwijkse natuurfotograaf Dick van Duijn is afgelopen zondag tijdens een demonstratie tegen het regeringsbeleid toegetakeld door een politiehond op het Malieveld in Den Haag. Van Duijn schoot tijdens het protest, naar eigen zeggen, zijn broertje te hulp die werd aangevallen door een hond.

Van Duijn schrijft op social media dat het protest vreedzaam verliep. In de middag werd het Malieveld na waarschuwingen door de politie en de mobiele eenheid schoongeveegd. Maar volgens Van Duijn is er helemaal geen waarschuwing gegeven.

‘Zelf zag ik in de chaos hoe mijn jongste broertje tijdens het verlaten van het Malieveld zonder enige reden werd gegrepen door een politiehond die zijn been aan stukken trok’, zegt de natuurfotograaf. Hij schoot zijn broertje te hulp en trok de hond van hem af. Daarna stuurde de politieman, volgens Van Duijn, de hond op hem af. ‘Er kwamen meerdere ME’ers aanrennen die me op mijn hoofd en nek begonnen te slaan met hun wapenstok, terwijl ik op mijn buik in het gras lag.’

Tijdens het protest loste een hondenbegeleider van de politie een waarschuwingsschot, omdat hij zich bedreigd voelde. Deze agent loste het schot toen hij de Noordwijkse natuurfotograaf wilde arresteren en de menigte op hem afkwam.

Het politiegeweld tijdens het leegruimen van het Malieveld kwam deze week al eerder in opspraak. Amnesty International geeft aan het politiegeweld disproportioneel te vinden. ‘Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen’, schrijft Amnesty op twitter.
Van Duijn is na de arrestatie afgevoerd en in de cel gegooid, terwijl een wond aan zijn been niet behandeld werd. ‘Nadat ik in de politiecel duizelig en benauwd werd en bijna in elkaar zakte, kwam er eindelijk iemand die zei dat ik misschien wel met de ambulance naar het ziekenhuis moest.’ Hij werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht waar zijn broertje ook werd behandeld.

Na het ziekenhuisbezoek is de fotograaf teruggebracht naar de cel waar hij 30 uur verbleef. Een vervolging dreigt, omdat hij niet op tijd het Malieveld heeft verlaten. Van Duijn: ‘Naar mijn inzien is de ME tijdens alle vreedzame demonstraties tegen de overheid bewust er op uit om de boel te laten escaleren, terwijl er totaal geen dreiging is’.