Gemeente gaat op zoek naar permanente woning voor uithuisgeplaatste Loes

De gemeente Noordwijk gaat op zoek naar een permanente woning voor de 76-jarige Loes Alkemade. De Noordwijkse werd haar huis uitgezet, omdat zij de huur niet meer kon betalen. De gemeente heeft om de tussentijd te overbruggen al een tijdelijke noodwoning gevonden voor Alkemade.

De Noordwijkse was de afgelopen tijd volop in het nieuws, nadat zij haar verhaal deelde met de media. Buurtgenoten startte een crowdfundingactie en haar verhaal leidde daarnaast tot vragen in de gemeenteraad.

‘Niet vaak krijgt onze gemeenschap te maken een casus als de zaak van Loes Alkemade’, legt het college uit in een update aan de gemeenteraad.

Alkemade heeft lang in het buitenland gewoond en kwam tien jaar geleden terug naar Nederland. Haar enige optie was op dat moment een particuliere huurwoning huren. Veel te duur voor haar budget, maar dankzij wat spaargeld kon ze toch 10 jaar lang aan de IJmuiderstraat blijven wonen.

De laatste maanden kon ze de huur niet meer opbrengen. De verhuurder kreeg vervolgens van de rechter toestemming op Alkemade uit huis te zetten.

Sinds september wordt er door daklozenopvang De Binnenvest gezocht naar een oplossing voor de Noordwijkse. Alkemade staat niet (meer) ingeschreven bij woningorganisatie Stek en komt dus niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Vier jaar geleden stond ze wel één jaar ingeschreven, maar haar inschrijving heeft ze vervolgens niet meer verlengd.

Ook kwam ze niet in aanmerking voor de zogenoemde 2 procent regeling, waarbij de woningcorporatie op aangeven van de gemeente kan besluiten toch een woning toe te wijzen. Deze regeling wordt alleen toegepast bij ‘acute onvoorziene noodsituaties’.

Voor het moment van uithuisplaatsing heeft de gemeente voor Alkemade een plek geregeld bij een crisisopvanglocatie van de Binnenvest in Leiden. Dat aanbod heeft ze afgewezen. Afgelopen maandag kwam er nieuw voorstel van de Binnenvest. Er is een woning voor haar gevonden in een buurgemeente, die zij nu deelt met één andere bewoner.

‘Van meet af aan hebben wij ons het lot van Loes Alkemade aangetrokken, maar gedurende de laatste weken hebben wij ervaren hoe ongelofelijk moeilijk het is om een perspectief te bieden en om met elkaar te komen tot de gewenste oplossing’, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Het college belooft om de komende tijd op zoek te gaan naar passende permanente woonruimte voor Alkemade.

Deel dit bericht

Scroll naar boven