De Noordwijkse hondeneigenaren blijven voorlopig hetzelfde bedrag aan hondenbelasting betalen. Politieke partij Puur stelde voor de belasting te verlagen, omdat de kosten volgens de partij niet in verhouding staan met de opbrengsten. De gemeenteraad wees het voorstel af.

Volgens Puur ontvangt de gemeente Noordwijk 300.000 euro aan hondenbelasting en krijgen de hondeneigenaren hier 70.000 euro aan service voor terug. Het verlagen van de hondenbelasting is volgens Puur niet de enige manier om de kosten en opbrengsten op elkaar af te stemmen. Het verhogen van het serviceniveau is ook een optie. ‘Daar kan je van alles bij verzinnen, een hondenkuuroord’, grapt Rommie van Dokkum van de PvdA. Het verhogen van de service vindt Van Dokkum geen goed idee.

Hondeneigenaren uit Noordwijk moeten tegenwoordig ook in uitlaatgebieden de hondenpoep op ruimen. Karin Meiland van NZLokaal vindt dit een goede zaak en geeft aan dat ze de prullenbakken met de poepzakjes zelfs overbodig vindt. Volgens Meiland kunnen de baasjes van honden de zakjes poep net zo goed thuis weggooien. ‘In deze tijd van het jaar kan je er je handen nog lekker aan warmen ook’, vertelt Meiland lachend.

Uiteindelijk heeft de raad besloten om de belasting voorlopig niet te verlagen. Wethouder Roberto ter Hark heeft in 2020 al toegezegd om uit te zoeken hoeveel geld de hondenbezitters aan service terugkrijgen. Zodra de wethouder met deze cijfers komt, besluit de raad of de belasting wel of niet verlaagd wordt.