Makelaars over Noordwijkse woningmarkt: ‘Starters staan wel eens met tranen in hun ogen’

Noordwijkse makelaars verwachten dat de Noordwijkse woningmarkt in 2021 niet zal veranderen. Vorig jaar was het voor starters al een drama om een huis te kopen. ‘Ze staan hier wel eens met tranen in hun ogen, omdat dit soms het 10de huis is dat aan ze voorbijgaat.’

Voor Jan Modaal en starters is het moeilijk om aan een huis te komen. Paul de Bruin van De Bruin Makelaardij maakt zich zorgen om deze doelgroep: ‘Starters komen vaak van een koude kermis thuis. Ze staan hier wel eens met tranen in hun ogen, omdat dit soms het 10de huis is dat aan ze voorbijgaat. Dit vind ik als makelaar ook moeilijk’.

Meerdere Noordwijkse makelaars denken dat deze situatie niet gaat verbeteren in 2021. De coronacrisis gaat volgens de makelaars weinig aan de woningmarkt veranderen. ‘Het aantal woningzoekenden blijft hetzelfde, maar het aanbod is minimaal’, zegt Jim Glasbergen van Bonnike Makelaardij.

Glasbergen geeft aan dat de situatie sinds de coronacrisis onveranderd is gebleven. ‘In de eerste twee weken van maart zijn er minder bezichtigingen geweest, maar in de weken daarna stegen de bezichtigingen eigenlijk alleen maar.’

De verwachting is dat de huizenprijzen hoog blijven en misschien wel gaan stijgen. De lage rente zorgt ervoor dat veel mensen huizen blijven kopen, waardoor de markt krap blijft. ‘Vorig jaar werd bij 60 procent van de koophuizen overboden, ik ga ervanuit dat het dit jaar hetzelfde zal zijn’, zegt Roy van der Meer van Makelaars aan Zee. Hij denkt dat mensen een flinke portemonnee nodig hebben. ‘Je moet een dijk van een salaris hebben om het te kunnen financieren. Ik ken genoeg mensen die dit niet lukt’.

De Noordwijkse makelaars vertellen dat de overheid starters wel probeert te helpen. Voor starters tussen de 18 en de 35 jaar is overdrachtsbelasting afgeschaft. Deze belasting is per 1 januari verhoogd naar acht procent om beleggers te ontmoedigen en meer kansen te creëren voor starters.

Deel dit bericht

Scroll naar boven