De gemeente Noordwijk gaat het stoken van hout niet verbieden. Enkele inwoners vroegen nadrukkelijk naar een verbod wegens gezondheidsklachten. De gemeente is wel bereid om bij te dragen aan de bewustwording van de problemen bij houtstokers.

Verschillende Noordwijkers hebben een houtstookverbod aangevraagd. Gitta van der Meer toonde tijdens een raadsvergadering haar ongenoegen over het stoken van hout bij haar in de buurt. ‘Tien jaar geleden was ik gezond. Langzamerhand werd ik zieker, kreeg ik astma en moest ik medicijnen slikken. Ik ging op zoek naar de oorzaken. Al snel kwam ik bij mijn hout stokende buurman terecht. Hij wilde hier niets tegen doen.’

Van der Meer is niet de enige die last heeft van houtstook. Eén miljoen Nederlanders ervaren gezondheidsklachten door houtstook, blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction. Het gaat om klachten aan de ogen, hart en bloedvaten en luchtwegen.

Bij het aansteken van een houtkachel of open haard komen er schadelijke stoffen vrij. Uit onderzoek van het Rijksoverheid blijkt dat bij twee uur stoken net zoveel fijnstof vrijkomt als bij een autorit naar Milaan van tien uur.

Voor moderne kachels heeft de overheid strengere regels opgesteld. Maar voor bestaande kachels zijn geen nieuwe regels gemaakt.

De PvdA diende samen met Doen! en NZlokaal tijdens de raadsvergadering een verzoek in om de uitstoot te verminderen. De partijen willen bezitters van bestaande houtkachels een premie aanbieden wanneer ze de kachels verwijderen of een filter plaatsen. Ook verzoeken ze om een verbod of een filterplicht in te voeren zodra er overlast wordt ervaren.

Wethouder Sjaak van den Berg geeft aan onvoldoende over het onderwerp te weten, zoals over de hoeveelheid houtkachels in Noordwijk en de mogelijke gevolgen van het verbod. Tijdens het tweede kwartaal van 2021 komt de gemeente met een plan over duurzaamheid in de gemeente Noordwijk. Tot die tijd wordt er onderzoek gedaan naar het probleem. De motie is om deze rede niet ingediend