Tweede Kamerlid stelt vragen over verwijderen van ‘groene’ paardenweitjes en moestuinen

Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) stelt vragen over de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en de handhaving rondom de paardenweitjes aan de minister van Binnenlandse Zaken. Van Eijs vraagt zich af of de handhaving van de ‘groene’ paardenweitjes niet in strijd is met het landelijke beleid. 

Kamerlid van Eijs stelt de vragen aan de hand van het rapport over de GOM van de Vrije Ondernemers Noordwijk (VON). In dit rapport wordt beschreven dat de gehandhaafde locaties er nu ‘troosteloos en vervuild’ bij liggen. De meeste gronden zijn kleiner dan één hectare. ‘Het telen van bollen op deze locaties is vanwege de geringe afmetingen financieel-economisch niet rendabel’, schrijft VON.

Inwoners van de gemeente Noordwijk uitten al eerder hun bezwaren. Tientallen brieven zijn naar de gemeente Noordwijk verstuurd en drie inwoners vertelden in een raadsvergadering hun verhaal. Inwoonster Femke Vink is een petitie gestart. Deze petitie is inmiddels meer dan 3.300 keer ondertekend.

Van Eijs stelt niet alleen vragen over de handhaving van de paardenweitjes en moestuinen. Het Tweede Kamerlid zet ook vraagtekens bij het functioneren van de GOM. Uit het rapport over de GOM blijkt dat de GOM de meeste eerste klasse bollengrond zelf onttrekt. De GOM is juist opgericht om de bollengrond te beschermen. De grond wordt door de GOM beschikbaar gemaakt voor Greenpoortwoningen. Volgens de VON verdwijnt er 1.400 vierkante meter per woning.

Kamerlid van Eijs wekt de indruk het niet met deze aanpak eens te zijn. Ze vraagt aan minister Kajsa Ollongren: ‘Nu schaarse grond in deze streek wordt ingezet voor greenpoortvilla’s, terwijl kijkend naar de huidige woningbehoefte er vooral behoefte is aan betaalbare woningen, vindt u het inzetten van deze grond voor villa’s een goede ruimtelijke ontwikkeling?’

Deel dit bericht

Scroll naar boven