In het patisseriehuis ontstond een conflict, nadat iemand haar ongenoegen uitte over de afgebeelde Zwarte Piet in de etalage. Het conflict liep hoog op en werd vervolgens verder uitgevochten op social media. Een medewerker zegt: ‘Ga terug naar je eigen land meid’. Beide partijen voelen zich geïntimideerd na het conflict.

Een jonge vrouw stapt de winkel binnen nadat haar een afbeelding van Zwarte Piet opgevallen is in de etalage van een bakkerij. ‘Hallo, mag ik wat vragen? Hoezo heeft u nog Zwarte Piet in de etalage?’. Waarop een medewerker antwoord: ‘Omdat Zwarte Piet, Zwarte Piet is’. De vrouw geeft aan dit racistisch te vinden. ‘Heel jammer voor u mevrouw’, zegt een medewerker vervolgens.

In de etalage van de banketbakkerij hing volgens eigenaar Wim Lemmers één traditioneel afgebeelde Zwarte Piet. ‘Het is nog een 40 jaar oude afbeelding van de oude bakkerij Marijnen. We waren ons van geen kwaad bewust.’

In de video is volgens Lemmers geknipt om het bedrijf er slechter uit te laten zien. De vrouw geeft inderdaad aan de eerste tien seconden van de video eruit te hebben geknipt ‘Dat is omdat ik heel oncharmant op beeld was’. En stuurt vervolgens de gehele video. In de eerste tien seconden van de video benoemd zij wat zij ziet.

“Ga terug naar je eigen land meid”

Op social media wordt het personeel van de winkel beschuldigd van racisme. Naar aanleiding van een opmerking die een medewerker heeft gemaakt. ‘Ga terug naar je eigen land meid.’ Lemmers bekent dat er inderdaad een woordenwisseling is geweest. ‘Sommige dingen hadden beter niet gezegd kunnen worden.’ De vrouw waar de woorden aan waren gericht voelt zich racistisch bejegend. Ook op Google worden er negatieve reviews geplaatst over de banketbakker. De eigenaar geeft aan dat mensen op social media reageren die helemaal niet bij de confrontatie zijn geweest. ‘Ze weten er niks van, er was maar één vrouw.’

Op social media wordt geschreven dat het personeel vuile nagels heeft en er muizen in de zaak lopen’, vertelt Lemmers. Hij kan er nog een beetje om lachen. ‘Misschien dat ze de marsepeinen muisjes aan de man proberen te brengen.’

Het conflict heeft zijn sporen nagelaten in de winkel. ‘Het was traumatisch voor onze medewerkers’. Één personeelslid durft niet meer alleen in de winkel te staan. Lemmers wil zich door het voorval niet laten intimideren, maar heeft uit voorzorg de Zwarte Piet uit de etalage gehaald. De banketbakker gaat aangifte bij de politie doen. ‘Dit alles heeft grote schade aan mijn bedrijf gebracht.’

De vrouw hoopt dat er meer aandacht komt voor het feit dat racisme en discriminatie tot op heden nog voorkomt. ‘Ik heb het gevoel dat, vooral in de bollenstreek, mensen niet weten hoe het is om gediscrimineerd te worden.’ De vrouw gaat naar aanleiding van het conflict aangifte doen.