Tientallen handhavingszaken illegale huisvesting arbeidsmigranten: ‘De problematiek is groter’

In gemeente Noordwijk lopen op dit moment 60 handhavingszaken tegen illegale huisvesting van arbeidsmigranten. ‘De problematiek is groter dan deze bekende locaties’, zegt de gemeente Noordwijk. Inwoners ervaren overlast van de illegale huisvesting.

Illegale huisvesting van arbeidsmigranten zorgt niet alleen voor overlast, het aanbod voor starters neemt af en de doorstroming wordt belemmerd, zo stelt de gemeente Noordwijk. De meeste gevallen van illegale huisvesting vinden plaats in het duingebied van Noordwijk en in Noordwijkerhout. Wanneer er klachten worden ingediend over illegale huisvesting, dan handhaaft de Omgevingsdienst West-Holland. Er zijn al bijna 40 dwangsommen opgelegd.

NZLokaal stelde vragen over de kwestie. De partij vroegen onder andere hoe het kan dat deze illegale huisvesting plaatsvindt. Het college van wethouders en burgemeester geeft aan dat begrippen zoals wonen, woningen en huishoudens niet op elkaar aansluiten. Ze werken aan een overkoepelend bestemmingsplan dat nieuwe huisvesting van meerdere arbeidsmigranten in één woning tegen moet gaan.

Het overkoepelend bestemmingsplan is niet de enige oplossing. De gemeente Noordwijk overlegt regelmatig met belanghebbenden en werkt mee aan een experimentenproject van de provincie. Daarnaast werkt de gemeente binnen het Greenportverband mee aan een voorstel om de regels rondom huisvesting van arbeidsmigranten in buitengebieden en agrarische gebieden te versoepelen. Op deze manier wil de gemeente Noordwijk de migranten huisvesten op plekken waar de inwoners geen overlast kunnen ervaren.

Deel dit bericht

Scroll naar boven