Carbidliefhebbers oneens met lokaal verbod op carbidschieten

Dit is het laatste jaar dat er in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk legaal carbid geschoten kan worden. Voor de jaarwisseling is het nog toegestaan, maar vanaf het moment dat de champagne om 00.00 uur wordt opengetrokken, is het verboden. ‘Het carbidschieten is geen traditie in Noordwijk en komt (gelukkig) ook niet zo veel voor in Noordwijk en omstreken’, zegt gemeente Noordwijk. Verschillende vriendengroepen uit Noordwijkerhout denken hier anders over.

Nu knalvuurwerk in Nederland verboden is, is de gemeente Noordwijk bang dat carbidschieten als alternatief wordt gezien. Het geeft volgens de gemeente dezelfde overlast als het knalvuurwerk. De gemeente Noordwijk neemt het verbod op in de algemene plaatselijke verordening.

Volgens drie vriendengroepen uit Noordwijkerhout is carbidschieten wel degelijk een traditie. De drie groepen schieten al 5, 10 en 15 jaar carbid. Er zijn volgens hen meerdere groepen in Noordwijkerhout die al langere tijd aan deze traditie doen. ‘Aangezien we in de Bollenstreek wonen, zijn er veel agrariërs die traditioneel carbid schieten met Oud en Nieuw’, zegt carbidliefhebber Lars de Haas.

De Haas en zijn vriendengroep schieten elk jaar carbid op de open vlakte aan de Herenweg waar de kermiscross plaatsvindt. Volgens de vriendengroep zijn ze daar niemand tot last. Ze balen dan ook dat het vanaf 2021 niet meer mag.

Bart Clemens en zijn vriendengroep vinden het ook erg jammer. Hij schiet al carbid sinds hij 13 jaar oud is. ‘Eerst kijk je het kunstje af bij de volwassenen en een paar jaar later ging ik zelf aan de slag’, zegt Clemens.

De vriendengroep van Daan en Mark Hachmang zijn ieder jaar op Oudejaarsdag op de Herenweg in Noordwijkerhout te vinden. ‘De meeste mensen bij ons aan de Herenweg komen zelfs even kijken naar dit spektakel’, vertelt Mark Hachmang.

Wanneer je carbid gaat schieten leg je een stuk carbid onder in een melkbus. Daarna wordt er wat water in de bus gegoten en wordt de deksel (bal) op de bus gedaan. Het carbid reageert met het water, waardoor gas ontstaat. Na ongeveer een minuut wordt het gas via een ontsteking tot ontbranding gebracht. Er ontstaat een harde knal en de bal vliegt uit de bus vandaan.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven