Het is niet duidelijk wat er met het Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout gaat gebeuren. De gemeente Noordwijk wil dat de inwoners kunnen recreëren aan het meer. Kalkzandsteenfabriek Xella wil binnen enkele jaren weer zand winnen uit het Oosterduinse Meer.

‘Er zijn ernstige twijfels over de combinatie van zandwinning en (veilig) recreatief medegebruik’, antwoord het college op vragen van Bruisend Noordwijk. Xella wil binnen enkele jaren weer zand gaan winnen uit het Oosterduinse Meer. ‘In de vorm van verdiepen of uitbreiden’.

Noordwijk heeft een andere visie: ‘Ontwikkeling van het Oosterduinse Meer door meer recreatie aan de west- en zuidoever en aanwas van natuur aan de noord- en oostoever’. De voormalige gemeente Noordwijkerhout wilde in 2018 een samenwerkingsovereenkomst sluiten met Xella. Hier was een principeplan voor nodig. Xella had toen geen tijd om het plan te schrijven. Die overeenkomst is dus uitgesteld.

Wel is er een proef geweest met waterstofperoxide om blauwalg te bestrijden. ‘Alle blauwalg was na enkele dagen verdwenen. Echter, er is sprake van een kortdurende werking van een aantal weken. Overigens is het gebruik van waterstofperoxide nu niet meer toegestaan’, schrijft gemeente Noordwijk.

Door alle vertragingen liep de gemeente Noordwijk 200.000 euro subsidie mis. Het project met betrekking tot het Oosterduinse Meer stond op een lijst met andere projecten die in aanmerking kwamen voor een subsidie. Het project is van de lijst gehaald. Wel mag Noordwijk het project later weer aan de lijst toevoegen van de provincie.

Gedeputeerde Staten doet in oktober uitspraak over de kwestie.