Reddingsbrigade beleefde bijzonder seizoen: ‘We redden 15 mensen op één dag’

De Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB) heeft een bijzonder seizoen achter de rug. Door het coronavirus en de sterke muien was het een andere zomer dan normaal. Leon van Went van de NRB vertelt hoe hij de zomer heeft beleefd.

Bijzonder seizoen
‘Eén keer in de tien jaar heb je problemen met sterke muien. Muien zijn er altijd. De combinatie van de wind, stromingen in zee en hoge golven veroorzaken uiteindelijk het probleem’, vertelt de lifeguard.

De reddingsbrigade merkte dat er dit jaar meer mensen uit het buitenland op strand te vinden waren. ‘We zagen veel meer complete families die ook in zee gingen’, spreekt Leon uit. Volgens van Went waren het Oost-Europeanen en mensen uit het Midden-Oosten, die normaal hun familie opzoeken. ‘Daarom is het dit jaar ook heel anders.’

De drukste dag
‘Over het hele seizoen hebben we 17 reddingen gedaan, waarvan 15 op 9 augustus’, vertelt lifeguard Van Went. De reddingsbrigade definieert een redding als een actie waarmee een leven gered wordt. Die dag heeft de reddingsbrigade ook 20 keer hulpverleent. Een hupverlening is het voorkomen dat strandbezoekers in grote problemen komen. Leon vertelt dat de Noordwijkse Reddingsbrigade normaal één a twee hulpverleningen in een weekend pleegt. ‘9 augustus waren het er al negen in een half uur’. Die dag zijn er langs de Nederlandse kust vier mensen overleden.

‘Ik had die dag dienst op de boot’, vertelt Leon van Went. Hij heeft die dag veel mensen uit zee gered, waaronder twee kinderen en een Oost-Europese man. Van Went: ‘Die twee kinderen werden door een ander persoon geholpen, maar die had zoveel water binnengekregen. Hij moest nagekeken worden door de ambulance’. De Oost-Europese man werd door een oudere man drijvende gehouden. ‘Hij was er slecht aan toe. Dat gezicht van die man blijft achter. Hij lag echt bij die oudere man in zijn armen.’ De oudere man probeerde zelf nog terug te zwemmen, maar de poging was te vergeefs. Ook hij werd aan boord gehaald.

Impact
‘Stress, het is wel stressvol. Als je weet dat het twintig jaar geleden is dat er zo massaal mensen uit een mui worden gehaald. Dan kun je wel begrijpen dat dat een indruk achterlaat. De mensen werden zo de zee ingesleurd. Je zag ze zo gaan’, zegt Leon. Op dat moment schakelt de automatische piloot bij Leon in en doet hij wat hij geleerd heeft. Wanneer hij er achteraf bij stilstaat maakt het pas echt indruk. ‘Als je dan ‘s avonds het nieuws kijkt en de cijfers hoort dan maakt het nog meer indruk. Het had heel anders kunnen aflopen.’

De reddingsbrigade beschermt de jonge lifeguards tegen heftige situaties op strand. ‘Je kan het niet verkopen om een 14-jarige te laten helpen bij een beenbreuk’, zegt Leon. Ze zetten jonge lifeguards uit de auto voor ze naar een dergelijke melding toe rijden.

De Noordwijkse Reddingsbrigade evalueert altijd na een actie. ‘We vragen altijd hoe de lifeguards zich voelen. Leon: ’Daarnaast zet de reddingsbrigade een vertrouwenspersoon in. ‘Die beoordelen ook of de lifeguards doorgestuurd moeten worden naar professionals’.

Veel waardering, maar ook negativiteit
‘Wij merken bij heel veel mensen de waardering. De waardering is groter dan de negativiteit’, volgens lifeguard Van Went. De moeder van twee uit zee geredden kinderen, kwam een paar dagen later taart brengen bij de reddingsbrigade. ‘Dat geeft een goed gevoel.’ De gemeente Noordwijk uit ook zijn waardering. ‘Al is het maar een Whatsappje van de wethouder’, vertelt ven Went.

Toch wordt er ook negatief gereageerd op de reddingsbrigade. ‘Mensen die boos zijn. Dat laat je van je schouders afzakken. We werken 100% vrijwillig.’

Nu het seizoen ten einde is, kijkt Leon van Went uit naar het volgende seizoen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven