Sophia Scholen stopt met Zwarte Piet

De scholen van Sophia Scholen stoppen met Zwarte Piet. Zwarte Piet verdwijnt daarmee in deze gemeente op 9 basisscholen. Bestuursvoorzitter Omar Ramadan: ‘Zwarte Piet is bijna nooit kwetsend bedoeld, laat staan racistisch, maar wordt wel zo ervaren, ook in onze regio, ook op onze scholen.\’ De organisatie heeft in de Duin- en Bollenstreek 28 scholen.

Het besluit geldt in deze gemeente voor de scholen Hoffenne, Wakersduin, Montessorischool Noordwijk, Zeehonk, Bronckhorst, Egelantier, Prinsenhof, Schapendel en St. Victor.

\’We zijn allen opgegroeid met Zwarte Piet, geven er dus niet op af en weten dat het moeilijk kan zijn om zo’n traditie in je eentje te veranderen\’, vertelt Ramadan. \’Juist daarom zetten we deze stap met al onze scholen samen.’

Het bestuur heeft de beslissing genomen na overleg met de schooldirecteuren. Ook is er gesproken met de andere basisschoolbestuurders en onderwijswethouders in de Duin- en Bollenstreek. Ook de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad, de vertegenwoordiging van ouders en personeel, gaf een positief advies.

Volgens Sophia Scholen is het uiterlijk van Zwarte Piet op de meeste scholen al aangepast.

Ramadan: ‘Sophia is niet het eerste schoolbestuur dat nu helemaal afscheid neemt van de zwarte piet. We willen ook niet het laatste bestuur zijn dat dit doet\’.

De scholen mogen zelf bepalen welke invulling \’Piet\’ krijgt. Dat kan bijvoorbeeld een roetveeg piet zijn of een andere kleur.

Schooldirecteuren zullen erop toezien dat geen volledig zwart geschminkte piet onderdeel is van de viering.

Deel dit bericht

Scroll naar boven