De Oude Dorpskern en Oud Noordwijk presenteren een ‘Kerndotter’ over Noordwijk in de Tweede Wereld Oorlog. Dit boekje geeft een beeld over verschillende gebeurtenissen met veel en tot voor kort nog onbekend fotomateriaal. De Kerndotter is uitgebracht in het kader van 75 jaar vrijheid en is gratis te downloaden.

‘Bijzonder zijn onder meer dat de feestelijkheden rond de opening van het badseizoen in 1940 samenviel met de inval van de Duitsers, de evacuatie van delen van de bevolking en de afbraak van markante gebouwen in Noordwijk aan Zee. Maar er is ook aandacht voor de zeer actieve ondergrondse pers in Noordwijk met bladen als De Vrije Cronyck, Hilversum III en het reilen en zeilen van de Noordwijkse Engelandvaarder: Leendert den Hollander’, schrijft De Oude Dorpskern op haar website.

Gebeurtenissen in de periode van de bevrijding worden ook beschreven. ‘ Van de periode na de bevrijding worden beladen onderwerpen als het kaalscheren van ‘moffenmeiden’ en de geschiedenis van in Noordwijk geïnterneerde NSB-kinderen niet geschuwd’, schrijft De Oude Dorpskern.

De Kerndotter heeft 76 bladzijdes en 16 hoofdstukken. Niet alle inwoners hebben het boekje mogen ontvangen, daarom is het gratis te downloaden. De Oude Dorpskern: ‘Wanneer de omstandigheden daarvoor meer ruimte bieden, zullen exemplaren ook gratis beschikbaar komen bij publieke instellingen in de verschillende kernen’. Ook is een speciale editie met harde kaft te koop bij Boekhandel Van der Meer in Noordwijk Binnen.