Discussie over plek van Janus komt te vroeg

Op social media heerst een discussie over de plek van ‘Janus’. De discussie verplaatste zich dinsdagavond van de raadsvergadering naar het internet. NZLokaal wil dat ‘Janus’ zijn plek op het Vuurtorenplein blijft behouden. Het is volgens wethouder Roberto Ter Hark nog te vroeg om over de plek te discussiëren. De herontwikkeling van het Vuurtorenplein is immers nog niet van start gegaan.

‘Janus’ is een fontein die al sinds 1964 op het Vuurtorenplein staat. Het beeld is gebaseerd op de Romeinse God Janus, de god met twee gezichten. Janus is inmiddels uitgegroeid tot een Noordwijks icoon.

NZLokaal wilde dinsdagavond een motie indienen om de huidige plek van het beeld te verzekeren.

Het Vuurtorenplein moet eerst worden herontwikkeld, voordat ‘Janus’ überhaupt een ander plekje krijgt. Dit kan nog jaren duren. Het is te vroeg voor een discussie, vindt de wethouder.

De wethouder vertelde in de raadsvergadering dat de motie wat op de zaken vooruitloopt. ‘Janus’ op een andere plek in de gemeente plaatsen, ‘is nog niet zo gek’. Alle raadsleden willen ‘Janus het liefst behouden. De kans is dan ook groot dat dit gaat gebeuren. Het is alleen niet duidelijk waar ‘Janus’ geplaatst zal worden. Deze discussie zal later worden gevoerd.

De meeste partijen vonden de motie een mooi gebaar, alleen in een te vroeg stadium. De motie is daarom ingetrokken.

De panden op het Vuurtorenplein moeten nog worden aangekocht voordat het plein herontwikkeld kan worden. Dit kan tot drie jaar duren, door de procedure die de gemeente heeft ingezet om de panden te verkrijgen. Mocht de procedure niet het gewenste effect hebben, duurt dit proces nog langer. Het kan dus nog een lange tijd duren voordat ‘Janus’ een nieuw plekje krijgt.

Deel dit bericht

Scroll naar boven