Gemeente waarschuwt voor honderden \’jeukrupsen\’

In Noordwijk is de bastaardsatijnrups gespot. Volgens de gemeente kruipen er op dit moment honderden rupsen bij de Langevelderslag. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst, want de haren van deze rups veroorzaken ernstige jeuk en huiduitslag met bultjes en blaasjes.

De bastaardsatijnrups is ieder jaar in de Noordwijkse duinen en soms ook op strand te vinden. De rups heeft een donkerbruine tot zwarte kleur, is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en heeft kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. De haartjes kunnen voor veel klachten zorgen.

Vrijwilligers van GGZ Rivierduinen hebben eind maart in het duin aan de Boulevard in Noordwijk aan Zee al veel nesten weggehaald.

Toch kruipen er op dit moment nog heel veel rupsen bij de Langevelderslag. De gemeente roept iedereen op om op te letten en om niet aan de diertjes te komen.

De verwachting is dat de beesten over enkele weken klaar zijn met hun trek. Dan is het gevaar geweken.

Deel dit bericht

Scroll naar boven