\’Nee\’ zou het einde betekenen van de Strandrups in Noordwijk

Stichting Outdoor4Disabled pleit voor een evenementenvergunning voor de huidige strandrups. De stichting is al drie jaar bezig met het legaliseren van de rups. In een brief aan de gemeente Noordwijk benoemt de stichting twee oplossingen: een evenementenvergunning voor de huidige strandrups of een evenementenvergunning voor de huidige strandrups met aanhanger. Het voorstel wordt vanavond in de gemeenteraad besproken. De stichting geeft aan dat een ‘nee’ het definitieve einde voor de strandrups betekent.

De gemeente Noordwijk heeft eerder aangegeven dat ze bereid zijn een evenementenvergunning af te geven wanneer de strandrups een trekker met aanhanger wordt. Tevens stelt de gemeente dat de nieuwe rups aan strenge veiligheidseisen moet voldoen. Dit is tegenstrijdig, omdat de gemeente eenzelfde soort vergunning heeft afgegeven aan een visclub. Deze visclub mag op strand rijden met een trekker met platte kar, waar geen strenge veiligheidseisen aan gesteld zijn, volgens Outdoor4Disabled. De stichting pleit dus voor een doorlopende evenementenvergunning voor de huidige strandrups.

Al drie jaar lang loopt Stichting Outdoor4Disabled tegen problemen aan, bij het legaliseren van de strandrups. Het strand is een openbare weg  en dat betekent dat de strandrups een kenteken moet krijgen. Dit is niet mogelijk omdat de RDW geen categorie heeft waar de strandrups in gekeurd kan worden. Het onderwerp wordt vanavond in de raadsvergadering besproken.

Is het strand een openbare weg?

De stichting geeft aan dat 80 procent van de kustgemeenten het strand niet als openbare weg ziet, maar dat de gemeente Noordwijk op verzoek van de politie dit wel doet. Dit terwijl in de regelgeving (APV-artikel 1.1.) het strand niet als openbare weg wordt gezien, maar alleen als openbare plaats. De gemeente Noordwijk ziet het strand dus wel als openbare weg, terwijl dit niet wettelijk is vastgesteld.

Is de strandrups kentekenplichtig?

Volgens de stichting is de strandrups niet kentekenplichtig mits:

  • De strandrups niet harder gaat dan 25 km per uur
  • De rups niet meer dan 8 personen vervoert
  • De het voertuig verzekerd is
  • De bestuurder beschikt over een rijbewijs B

Het voertuig valt dan onder de ‘leemte’ in de wet, oftewel er staat niet in de wet of dit verboden of toegestaan is.

Is de strandrups veilig?

Twee jaar geleden concludeerde de gemeente nog dat het voertuig veilig was. Het ingewikkelde is dat er vanuit het RDW geen veiligheidseisen zijn voor een voertuig zoals de strandrups. ‘Wel heeft het RDW een visuele schouw uitgevoerd op verzoek van de stichting. Daaruit zijn geen veiligheidsproblemen gekomen ten aanzien van het voertuig’, schrijft Outdoor4Disabled. Het voertuig is door een externe expert veilig verklaard en heeft een CE-markering.

De strandrups wordt vanavond om 20:00 uur in de gemeenteraad besproken.

Deel dit bericht

Scroll naar boven