‘Het ziet er naar uit dat deze crisis een kwestie van lange adem wordt en nog meerdere weken of zelfs maanden gaat duren’, schrijft Henri Lenferink voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden. Hij weet niet of de crisissituatie en de noodverordening ook zo lang van kracht blijven. Henri Lenferink stuurde een brief naar alle gemeenteraden die behoren tot de regio.

Lenferink geef informatie over het ‘medisch beeld’ van regio Hollands Midden. Er zijn 631 mensen positief getest, naar alle waarschijnlijkheid ligt het aantal besmettingen hoger. Op dit moment zijn er genoeg IC-bedden beschikbaar. ‘Vooralsnog gaan de ziekenhuizen ervan uit dat ze de vraag komende weken aankunnen, maar enig voorbehoud blijft geboden’, laat Lenferink weten. In het ziekenhuis zijn 57 mensen aan het virus overleden. Het aantal mensen dat thuis overlijdt aan het virus wordt als natuurlijk overlijden gemeld, omdat de mensen niet getest zijn. ‘Het aantal personen in onze regio dat aan de gevolgen van COVID-19 is overleden zal tussen de 150 en 200 liggen’, laat de voorzitter weten.

Ook geeft de voorzitter aan dat handhaven nodig is, omdat tot nu toe drie keer een last onder dwangsom opgelegd. De dwangsommen zijn opgelegd aan een sauna, horecagelegenheid en een ‘zuipkeet’.