Stichting niet blij met ‘minder veilig’ alternatief voor strandrups

Gemeente Noordwijk wil dat de strandrups een trekker met aanhangwagen wordt. De strandrups mag in huidige vorm de weg niet op. Dit werd bevestigd door tweede kamerlid Wytske Postma. Aanpassingen aan het voortuig zijn niet mogelijk. De gemeente zegt dat de stichting Outdoor4disabled met het alternatief kwam, maar dat is niet het geval. Patrick Weijers van stichting Outdoor4disabled geeft aan dat een trekker met aanhanger onveiliger is dan de huidige strandrups.

 

Het is verboden om met een motorvoertuig op het strand te rijden, mede daarom mag de strandrups nu niet rijden. Dit mag wel wanneer er een evenementenvergunning is afgegeven. Burgemeester Wendy Verkleij is bereid om de vergunning af te geven voor een trekker met aanhanger. Een trekker met aanhanger mag niet gebruikt worden personenvervoer, omdat het een landbouwvoortuig is. De huidige strandrups valt onder de categorie landbouwvoertuig. Patrick Weijers vraagt zich dan ook af waarom de evenementenvergunning niet voor dit voertuig kan worden afgegeven. Een aanhanger geschikt voor personenvervoer kan ook niet bij de RDW gekeurd worden.

 

Veiligheid trekker met aanhanger 

In een trekker met aanhanger heeft de chauffeur geen contact met de mensen in de aanhanger. Dit kan tot gevaarlijk situaties leiden wanneer een persoon onwel wordt. De trekker heeft een aanloop nodig om het strand af te komen. Dit komt de mindervalide personen niet ten goede. Daarnaast is achteruitrijden met een trekker met aanhanger moeilijker dan met de huidige strandrups, wat voor extra risico’s zorgt. De burgemeester zegt dat de aanhanger aan de veiligheidseisen van het RDW moet voldoen. De RDW heeft geen veiligheidseisen voor een landbouwvoertuig voor personenvervoer, omdat deze categorie niet bestaat.

 

Veiligheid strandrups 

De huidige strandrups is ontworpen, omdat er geen veiligere alternatieven bestaan voor dit voertuig. ‘Als er een veiliger alternatief bestaat dan doen we dat gelijk’, vertelt Patrick Weijers. De rups stopt wanneer de bestuurder opstaat en er zijn grote rode noodknoppen in het voertuig aanwezig. Als er op de noodknop gedrukt wordt, stopt het voertuig ook. De rups kan niet harder dan zes kilometer per uur en voldoet aan de c1 veiligheidsnormering. Bijvoorbeeld dat de kooi niet indrukt als het voertuig omvalt. Er kan niet gezegd worden of de huidige strandrups veilig of onveilig is, omdat de RDW geen veiligheidseisen heeft opgesteld voor een landbouwvoertuig wat personen vervoerd. Patrick zegt dat het voertuig door een externe expert wel veilig is verklaard en dat het voertuig wel degelijk veilig is.

 

Burgemeester: ‘Ik hoop dan ook van ganser harte, dat het u lukt om op alternatieve wijze te voorzien in de behoefte aan strandbezoek door minder validen’. Patrick Weijers hoopt dat de evenementenvergunning voor de huidige strandrups kan worden afgegeven. Mocht dit niet kunnen, is hij bereid om na te denken over een alternatief, mits deze net zo veilig is als de huidige rups.

Deel dit bericht

Scroll naar boven